Rég forgattak ennyire felkavaró magyar filmet

2 hónap ezelőtt 15

Különös film kerül hamarosan a mozikba. Korábban még nem látott napvilágot olyan magyar produkció, amelyben a jelen kor társadalomkritikája és a II. világháború történelmi eseményeinek mélyen titkolt keresztmetszete köszön vissza a filmvászonról.

„A történet szerint ugyanis az álmait kergető zsidó származású lány olyan elismerésben részesül, amelyet az akkori eszme szerint soha nem tapasztalhatott volna meg” – derült ki az Übermensch icipici hibával című film sajtóanyagából.

Kovács Patrik Az utolsó adás című tévéfilmjét a 4. Magyar Filmhéten a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi és női főszereplő és a legjobb forgatókönyv kategóriában is jelölték. A Filmland Stúdió tulajdonosa most a RockStone Médiával karöltve létrehozta az Übermensch icipici hibával című alkotást.

Az Übermensch kifejezésé először Friedrich Nietzsche német filozófus használta, és az ember lelki fejlődésének, felismeréseinek és felemelkedésének belső folyamatát jelenti. Adolf Hitler a tökéletes emberi fajként azonosította.

A film központi szála, hogy a Harmadik Birodalom a hibátlan embert keresi, aki példaként szolgálhat a polgárok számára, és reprezentálja a kifogásolhatatlan szépségű árjákat.

A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a nemzetközileg meghirdetett versenyt egy zsidó lány nyeri meg.

A közös produkció munkálatai rendkívül nehezek voltak a téma érzékenysége miatt.

Azért szerettem volna Magda és az apja történetét elmesélni, mert »élnek és lélegeznek«. Nem a megkülönböztetés a probléma, hiszen az embernek büszkének kellene lennie arra, hogy különbözik másoktól. Az a gond, hogy nagyon kevés a »Magda«, aki felül tud emelkedni ezen, ha felül tud. Aki pedig támogatásból készít filmet, az kis túlzással, de bármit megtehet, mi viszont szinte semmit és ezt át kellett hidalni, mert ha a néző megkülönbözteti a filmet, akkor ránk bárddal csapnak le, a költséges produkciókra meg semmivel. Megkülönböztetés itt is, ott is, mindenhol

– fogalmazott Kovács Patrick, a film rendezője és forgatókönyvírója.

Semmi támogatás

Hajós Patrik producer kiemelte, hogy állami finanszírozást nem kaptak, ezért egy egész estés mozifilm helyett módosítottak a szemléleten, és elkészítették az Übermensch című rövidfilmet.

A produkciónk pedig már szintén forgatás előtt áll, ráadásul már külföldi megkeresést is kaptunk a sikerünket követően, akik velünk szeretnének alkotni. Azt gondolom, hogy ez a film nemcsak megreformálhatja a hazai filmpiacot, de példaként is szolgálhat arra, hogy ne másoktól függjünk és megvalósítsuk az álmainkat

– tette hozzá a szakember.

A mozifilm premierje nyáron várható.