Az elrabolt emberek elengedését és a palesztinok segélyezését sürgeti a német kancellár

1 hónap ezelőtt 9

Az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáról szóló megállapodást és a palesztinok további, fokozott segélyezését sürgette Olaf Scholz német kancellár Jeruzsálemben vasárnap.

A német kancellár és az izraeli kormányfő megbeszéléseit követően Benjámin Netanjahu elsősorban a háború folytatásáról, míg Scholz az izraeli túszok és a palesztin civilek szenvedéseiről, és a megállapodás szükségességéről beszélt − közölte az MTI. 

Nagyon komoly beszélgetésünk volt, barátok közti komoly beszélgetés, melyben a német kancellár aggodalmát fejezte ki két dolog, a gázai civilek védelme, és a humanitárius segélyezés miatt. Úgy gondoljuk, hogy a Hamászt fel kell számolni, nem lehet Gázának jövője, békés jövő, izraeli jövő, ha a Hamász terrorszervezet, mely népirtást követett el, fennmarad

− mondta Netanjahu.

A kancellár hangsúlyozta az izraeli kormányfőnek, hogy a gázaiakat humanitárius segélyekkel kell ellátni, s közölte, hogy nem nézhetik tétlenül a palesztinok éhezését, hogy sokkal több segélyre van szükség, s a segélyezést sürgősen javítani kell Izraelből. Emellett kiemelte a túszok kiszabadításáról és a hosszan tartó tűzszünetről szóló egyezmény szükségességét.

A német vezető szerint a terror ellen nem csak katonai eszközökkel lehet harcolni, a biztonságot a két nép, az izraeliek és a palesztinok jobb jövőképe hozhatja el, ha a palesztinok remélhetik a jövőben önrendelkezésüket, ha Ciszjordánia és a Gázai övezet a megreformált és megerősített Palesztin Nemzeti Hatóság igazgatása alatt áll.

Scholz kiállt a két állami, vagyis Izrael mellett egy palesztin államot ígérő jövőkép mellett, amely a nemzetközi konszenzus szerint az izraeli-palesztin kérdés rendezésének alapja kell, hogy legyen.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM