Azonnali tűzszünetre szólított fel az ENSZ Gázában

1 hónap ezelőtt 9

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfő délután elfogadott egy határozatot, amelyben azonnali tűzszünetre, valamint az összes túsz feltételek nélküli elengedésére szólították fel Izraelt és a palesztin militánsokat.

A Reuters hírügynökség szerint a BT tagjai közül az Egyesült Államok tartózkodott a szavazáson, a többi 14 tanácstag viszont támogatta a határozatot, amelyet 10 választott tanácstag terjesztett be korábban.

A palesztin nép sokat szenvedett. Ez a vérfürdő már túl régóta tart. Kötelességünk véget vetni ennek a vérfürdőnek, mielőtt túl késő lenne

– mondta Amar Bendjama algériai ENSZ-nagykövet a szavazás után a tanács előtt. Az izraeli katonai rádió nem sokkal a tanácsi ülés kezdete előtt jelentette, hogy Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök lemondja egy Washingtonba küldött izraeli delegáció útját, ha az Egyesült Államok nem vétózza meg a határozatot.

Mint a Reuters emlékeztetett, Washington eddig megvétózta az ehhez hasonló ENSZ-határozatokat, arra hivatkozva, hogy Izrael az október 7-i támadásra reagálva hajt végre hadműveleteket a Hamász ellen Gázában. Linda Thomas-Greenfield. az Egyesült Államok ENSZ-beli nagykövete azt mondta: a tűzszünetet és a túszok azonnali elengedését egyaránt támogatják, és nap mint nap dolgoznak diplomáciai úton azért, hogy ezek megvalósulhassanak. Hozzátette:

A tűzszünet azonnal elkezdődhet az első túsz szabadon bocsátásával, ezért a Hamászra kell nyomást gyakorolnunk, hogy ezt megtegyék.

A nagykövet azt is hozzátette: az Egyesült Államok azért tartózkodott a szavazáson, mert értett egyet mindennel, amit a határozatba belefoglaltak, és mert a szövegben nem ítélték el a Hamászt.

Tűzszünet, de hogyan?

A napokban egyébként Oroszország és Kína vétózott meg egy másik, azonnali tűzszünetre vonatkozó határozatot az ENSZ BT-ben – annak a beterjesztői épp az amerikaiak voltak, viszont máshogy fogalmaztak benne a konfliktussal kapcsolatban. 

António Guterres ENSZ-főtitkár a hétfői döntés után közölte: „A Biztonsági Tanács nemrég jóváhagyt a Gázával kapcsolatos, régóta várt határozatot, amely azonnali tűzszünetet és a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli”.

Ezt a határozatot végre kell hajtani. A kudarc megbocsáthatatlan lenne

– írta a főtitkár az X-en

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi médiában szintén üdvözölte a határozatot.

Üdvözlöm, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadott egy határozatot, amely azonnali tűzszünetet követel a Gázai övezetben, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. Ennek a határozatnak a végrehajtása létfontosságú a polgári lakosság védelme szempontjából

– írta.

I welcome the adoption by UN Security Council of a resolution demanding an immediate ceasefire in Gaza, and the immediate & unconditional release of all hostages.

Implementation of this resolution is vital for the protection of all civilians.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 25, 2024

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM