Drasztikus változást hoz az élelmiszer- és ruhaboltokban az EU új intézkedése

1 hónap ezelőtt 12

Az Európai Parlamentben a képviselők 514 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 91 tartózkodás mellett támogatták az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására irányuló szigorúbb célkitűzéseket, és 2030-ig nemzeti szinten teljesítendő, szigorúbb, kötelező érvényű hulladékcsökkentési célokat javasoltak. Ezek a célok az élelmiszer-feldolgozás és -gyártás során keletkező hulladék legalább 20%-os csökkentését, valamint a kiskereskedelem, az éttermek, az élelmiszeripari szolgáltatások és a háztartások esetében

az egy főre jutó hulladék 40%-os csökkentését tartalmazzák, 2035-re pedig további célértékeket.

Az elfogadott javaslatok értelmében az EU-ban textíliákat értékesítő gyártók kötelesek lesznek fedezni a textilhulladékok elkülönített gyűjtésének, válogatásának és újrahasznosításának költségeit, kiterjesztve ezzel a gyártói felelősségvállalási rendszerek (EPR) hatályát. A tagállamoknak az irányelv hatálybalépésétől számított 18 hónapon belül létre kell hozniuk ezeket a rendszereket. A rendeletek különböző textiltermékekre, többek között ruházati cikkekre, kiegészítőkre, matracokra és szőnyegekre terjednek ki, és olyan anyagokra is vonatkoznak majd, mint a bőr, a gumi vagy a műanyag.

Anna Zalewska előadó hangsúlyozta a Parlament elkötelezettségét az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló célzott megoldások mellett, beleértve a csúnya gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának előmozdítására irányuló kezdeményezéseket, a tisztességtelen piaci gyakorlatok kezelését és a dátumjelölés tisztázását. A textíliák esetében a javaslatok célja, hogy kiterjesszék a hatályát a nem háztartási termékekre és az online értékesítési platformokra is, és a hulladékgazdálkodási gyakorlatok javítása érdekében a termékek széles körére kiterjedjenek.

A kiskereskedelem mostani szabályozói kérdéseiről, a legfontosabb trendekről és kihívásokról részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon.

Ezen intézkedések elfogadását követően a dosszié a közelgő júniusi európai parlamenti választások után kerül átadásra az új Parlamentnek. Mivel az EU-ban becslések szerint évente 60 millió tonna élelmiszerhulladék és 12,6 millió tonna textilhulladék keletkezik, ezek a kezdeményezések összhangban vannak a polgárok elvárásaival a körforgásos gazdaság elveinek végrehajtásával és a fenntartható gyakorlatok előmozdításával kapcsolatban, és visszhangozzák az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseiben megfogalmazott véleményeket.

Címlapkép forrása: EU