Hirtelen 500 millió eurót költött el Brüsszel fegyverekre, mire készülnek az EU-ban?

1 hónap ezelőtt 14

Az 500 millió eurónyi uniós forrásból elindult ASAP kezdeményezés célja a fegyvergyártás felgyorsítása azáltal, hogy a lövedékek, lőporok, robbanóanyagok és rakéták előállításával kapcsolatos költségek akár 45 százalékát is fedezi. A 15 ország 31 projektjére szétosztott támogatással olyan jelentős fegyvergyártók, mint a német Rheinmetall, a francia Roxel és Thales, a norvég Nammo és a görög Hellenic Defense Systems részesülnek jelentős támogatási összegekből, a szerződések véglegesítése májusban várható.

Az ASAP elsődleges célja, hogy jelentősen megerősítse az EU fegyvergyártási kapacitását, és még az EU-n kívüli Norvégia is részt vesz a kezdeményezésben. Egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő hangsúlyozta a Politicónak, hogy sürgősen szükség van az ipari kapacitás növelésére, és jelezte, hogy a kiegészítő finanszírozás a várható tüzérségi gyártást az évi 1,4 millió lövedékről 2024-re 1,7 millióra emelheti.

Az EU előrejelzése szerint 2026 elejére az éves gyártás elérheti a 2 millió lövedéket, amely magában foglalja mind a NATO-szabványos 155 milliméteres kaliberű lövedékeket, mind a régebbi, az ukrajnai konfliktusövezetekben általánosan használt 152 mm-es szovjet változatokat.

A fegyvergyártási képességek fokozásának sürgőssége abból ered, hogy az EU az orosz–ukrán háború miatt felismerte, hogy meg kell erősítenie védelmi pozícióját, főként ha Donald Trump elnökké választása után az Egyesült Államok csökkenti NATO-szerepvállalását. A kezdeményezésre a kelet-európai feszültségek fokozódása közepette kerül sor, mivel a NATO hírszerzési becslései szerint Oroszország évente 3 millió lövedéket gyárt évente. Ezzel szemben Ukrajna ellátási gondokkal küzd, ami arra késztette az EU-t, hogy összehangolt erőfeszítéseket tegyen a közös beszerzési megállapodások támogatására, valamint a kutatás és fejlesztés megerősítésére az Európai Védelmi Alapon keresztül, a hiperszonikus képességekre és a drónok ellenintézkedéseire összpontosítva.

Az ASAP finanszírozásával, amely a lőpor- és robbanóanyaggyártás szűk keresztmetszeteinek megszüntetését helyezi előtérbe, az EU hangsúlyozza eltökéltségét védelmi iparának megerősítése iránt. A teljes keretből mintegy 248 millió eurót csak a lőporgyártási projektekre különítettek el, ami tükrözi a lőszergyártás kritikus kihívásainak kezelésére irányuló stratégiai hangsúlyt.

Címlapkép forrása: EU