Magyarország nagykövetségére menekült az igazságszolgáltatás elől a volt brazil elnök, Jair Bolsonaro

1 hónap ezelőtt 14

Jair Bolsonaro, Brazília korábbi elnöke (aki ellen jelenleg büntetőeljárás folyik hazájában amiatt, hogy a gyanú szerint a 2022-es elnökválasztási vereségi után puccsra készült) Magyarország brazíliai nagykövetségén keresett menedéket – számolt be a The New York Times, amely videófelvételt is közölte erről.

Az amerikai lap szerint a brazil szövetségesi rendőrség február 8-án lefoglalta Bolsonaro útlevélt, és két tanácsadóját őrizetbe vette a büntetőeljárás részeként

Bolsonaro négy nappal később Magyarország nagykövetségén keresett menedéket. 

A The New York Times meg is szerezte az erről készült biztonsági kamerás felvételt (ennek hitelességét utóbb megerősítették, és műholdas fotóval is igazolták, hogy február 13-án Bolsonaro autója a nagykövetség előtt parkolt). 

A lap szerint Bolsonaro két napot töltött a nagykövetségen, ahol biztonsági őrök védték. Mint a lap megjegyzi: az elnököt nem lehet őrizetbe venni addig, amíg egy külföldi nagykövetség menedéket ad neki.

A látogatásból arra lehet következtetni, hogy Bolsonaro az Orbán Viktorral ápolt jó kapcsolatát kihasználva igyekezett elmenekülni a brazil igazságszolgáltatás – írta a The New York Times. 

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM