Moszkvai támadás: az orosz állami média Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatja

1 hónap ezelőtt 9

Az orosz állami média kétségbe vonja az Iszlám Állam – általa is elismert – szerepét a március 22-i oroszországi, Crocus City Hall elleni terrortámadásban. Úgy vélik, hogy Ukrajna és a Nyugat áll az események mögött.

Az orosz állami média Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatja az oroszországi Crocus City Hall elleni terrortámadásért – írja a BBC. A szkeptikusabb kommentátorok szerint azonban az állambiztonság fókuszában az ukrajnai háború állt, és nem jutott elegendő figyelem a támadás megakadályozására.

A BBC szerint az orosz állami média „legmegdöbbentőbb dezinformációs kísérlete” talán az volt, amikor az NTV orosz televíziós csatorna – Oroszország harmadik legnépszerűbb csatornája – „látszólag mesterséges intelligencia által generált hanggal készült” videót sugárzott Ukrajna vezető biztonsági tisztviselőjéről, Olekszij Danilovról, néhány órával a támadás után.

A videó állítólag azt mutatta, hogy Danilov azt mondja: „Jó móka ma Moszkvában... Szeretném hinni, hogy gyakrabban szervezünk nekik ilyen szórakozást.”

A BBC megállapította, hogy a videoklip két különböző, az elmúlt héten közzétett interjú összetétele, és hogy a videóban hallható hangot valószínűleg AI technológiával generálták.

Orosz televíziós műsorvezetők és Kreml-barát bloggerek megkérdőjelezték, hogy az Iszlám Állam (IS) állt-e a moszkvai támadás mögött, és ezt az események „nyugati változatának” nevezték.

„Az ISIS a közelben sem volt”

„Már most is vannak kísérletek arra, hogy mindenki rossz nyomot kövessen” – mondta Dmitrij Kiszeljov kommentátor a Rosszija 1 csatornán, március 24-i főműsoridős hírértékelő műsorában. 

Az IS-nek [Iszlám Állam – a szerk.] különböző jellemzői vannak. Az Iszlám Állam nevében elkövetett terrorcselekményeket öngyilkos merénylők követik el, akik utána nem próbálnak meg elmenekülni

– tette hozzá, azt állítva, hogy „vitathatatlan tény, hogy a terroristák Ukrajnában keresték a megváltást, ahová a bűncselekmény elkövetése után indultak."

Ezek a megjegyzések annak ellenére hangzottak el, hogy az Iszlám Állam (IS) vállalta a felelősséget a támadásért. A csoport a támadók szemszögéből is közzétett felvételeket, videókat, amelyeket a BBC ellenőrizni tudott.

Nem világos, hogy a radikális iszlamisták vértelen csoportja miért döntött úgy, hogy végrehajtja ezt a támadást. Az amerikai szakértők magyarázatai erőltetettnek tűnnek, mintha a megoldást egy kész válaszra szabnák

– állította az állami ellenőrzés alatt álló Channel One.

Margarita Simonyan, az RT (Russia Today) állami műsorszolgáltató főszerkesztője szintén hasonló kijelentéseket tett. „Nem voltak »sahid övek« [robbanóövek]” a merénylőkön. Szerinte egyértelmű volt, hogy „egyikük sem fog meghalni. Egyikük sem volt vallási fanatikus. Az ISIS a közelben sem volt” – írta a Telegramon.

Ukrajnát és a Nyugatot okolják

Számos kísérlet történt arra is, hogy Ukrajnát és a nyugati hatalmakat okolják a támadásért. Egyes újságok, mint például az állami tulajdonú Rosszijszkaja Gazeta, azt állítják, hogy a támadók sárga-zöld álcázó színű fegyverei „nagyon hasonlítanak azokhoz a fegyverekhez, amelyeket az Orosz Önkéntes Hadtest árulói használnak”.

Gennagyij Zjuganov – az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke – a Rosszija 24 televíziónak azt mondta: „sajnos sok polgárunk nem ismerte fel teljesen, hogy az angolszászok, a NATO-tagok egyszerűen pusztító háborút folytatnak az orosz világ ellen.”

Ez a vad, abszolút undorító barbár terrortámadás ékesszóló bizonyítéka ennek

– mondta Gennagyij Zjuganov.

Andrej Medvegyev, a Rosszija 1 állami riportere látta az MI6 kezét, amely szerinte „pártfogolja az ukrán HUR-t” (fő hírszerzési igazgatóság), és „pontosan migránsokat választott ki egy szörnyű terrortámadás végrehajtására”. „A britek hosszú gyarmati múltjuk miatt nagyon komoly szakemberek az etnikai konfliktusok felbujtásának területén” – írta a népszerű Telegram platformon közzétett bejegyzésében, amely közel 900 000 megtekintést gyűjtött össze.

Az orosz terrorelhárítás kudarca

Egyes kommentátorok azonban számos ellentmondásra hívták fel a figyelmet az Ukrajnát hibáztató narratívákban – például arra, hogy a letartóztatásokra a fehérorosz határ közelében került sor, nem pedig Ukrajnánál.

A Novaja Gazeta Europe szerkesztője, Kirill Martynov azonban azt mondta: „az orosz propaganda jelenleg kétségbeesetten keresi a módját, hogy összekapcsolja a moszkvai terrortámadást Ukrajnával.” A lap sok írójához hasonlóan Martynov is Lettországban él, miután elhagyta Oroszországot, miután az ukrajnai inváziót követően lecsapott a független médiára.

Már világos, hogy a tragédia az orosz terrorelhárító ügynökségek kolosszális kudarca miatt vált lehetővé, amelyek az elmúlt években mindennel foglalkoztak, csak közvetlen feladataikkal nem. 

Az oroszok emlékeznek a 25 évvel ezelőtti terrortámadásokról szóló félig összeesküvés-elméletekre, amikor Putyin elnök hatalomra került a terroristák elleni küzdelem szlogenjével. Az orosz diktátort közvetlen felelősség terheli azért, hogy miután 2014-ben és 2022-ben háborút robbantott ki Oroszország szomszédaival, most már nem maradt forrása arra, hogy megvédje az ország polgárait a valós fenyegetésektől.

– mondja a Novaja Gazeta Europe szerkesztője.

Dmitrij Kolezev hozzátette, hogy „nincs ésszerű bizonyíték” Ukrajna hibáztatására. „Putyin úgy állítja be magát, mint minden szegény és szerencsétlen ügyvédje, a "globális dél" védelmezője az aranymilliárd előtt” – mondta Dmitrij Kolezev – „aztán kiderül, hogy a radikális iszlamisták számára innen délről Oroszország ugyanaz az ellenség, mint az Egyesült Államok vagy Európa.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.